Ennakoinnin käsitteet

Käsitteitä, jotka lisäävät ymmärrystä ennakoinnista, auttavat ennakointitiedon tulkitsemisessa ja ennakointimenetelmien hyödyntämisessä.

Tältä sivulta löydät ennakointiin liittyviä käsitteitä, jotka auttavat ennakointitiedon tulkitsemisessa ja ennakointimenetelmien hyödyntämisessä.

Tulevaisuuteen vaikuttavien tekijöiden tunnistamista, vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja toimenpiteiden määrittelyä toivottuun tulevaisuuteen pääsemiseksi. Ennakointi tukee päätöksentekoa epävarmuuden keskellä, mutta ei pyri ennustamaan tulevaisuutta tarkasti.

Tietoa, joka kerätään ja analysoidaan tulevaisuuden mahdollisuuksien ja haasteiden tunnistamiseksi. Se voi sisältää esimerkiksi trendejä, heikkoja signaaleja, muutosvoimia ja skenaarioita.

Asia, jonka taustalla vaikuttaa useita toisistaan riippumattomia tekijöitä. Ilmiöiksi kutsutaan myös tilapäisiä liikkeitä, tapahtumia ja muotivirtauksia.

Organisaation tai projektin perimmäinen tarkoitus ja tehtävä, joka ohjaa sen toimintaa ja päätöksentekoa tulevaisuuteen suuntautuvassa työssä. Se kertoo yhteisen toiminnan yleisen tarkoituksen ja tarvittavat muutokset vision saavuttamiseksi.

Ilmiöitä, jotka vaikuttavat päätöksentekoon ja valintoihin. Se ei välttämättä ole suuntautunut tiettyyn suuntaan, mutta toimii taustalla joko tietoisesti tai tiedostamatta. Muutosajurit voivat olla esimerkiksi yhteiskunnallisia, teknologisia tai taloudellisia tekijöitä, jotka muokkaavat tulevaisuuden kehityskulkuja.

Asia nykyhetkessä, joka voi jatkua tulevaisuudessa ja jota on suhteellisen helppo ennakoida.

Tulevaisuuteen suuntautunut ajattelutapa, joka perustuu tarpeeseen saada selvyyttä tulevaisuuden tapahtumista.

Yksilön kyky hyödyntää tulevaisuutta nykyhetkessä.

Valta vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena ja toivottavana. Se tarkoittaa tulevaisuuskeskusteluun osallistumista ja monipuolisten näkökulmien esille tuomista.

Kuvaus toivotusta tulevaisuuden tilasta, joka edellyttää toimia sen saavuttamiseksi.

Systemaattinen ja osallistava menetelmä, jolla tunnistetaan ja analysoidaan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja haasteita. Se sisältää usein tiedon keräämisen, analysoinnin, skenaarioiden luomisen, strategisten toimenpiteiden suunnittelun sekä seurannan ja arvioinnin.

Merkki nousevasta asiasta tai mahdollisesta muutoksesta, joka voi olla tulevaisuudessa merkittävä. Heikko signaali on yllättävä ja haastaa nykyisiä oletuksia, joten se on usein vaikea huomata.

Useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, kuten esimerkiksi ekologinen kestävyyskriisi. Megatrendit tapahtuvat globaalilla tasolla ja niiden uskotaan jatkuvan samansuuntaisina.

Erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: se ei ole ennustettava, sillä on valtava vaikutus ja jälkikäteen sille kehitetään selityksiä, jotka tekevät siitä vähemmän satunnaisen tuntuisen.

Tulevaisuuden ”käsikirjoitus”, joka kuvaa mahdollisia tapahtumaketjuja. Skenaariot auttavat tunnistamaan ja sopeutumaan toimintaympäristön muutoksiin.

Tulevaisuutta koskevan tiedon keräämistä, analysointia ja esittämistä. Se pyrkii ymmärtämään mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja ja auttaa tekemään parempia päätöksiä nykyhetkessä. Tulevaisuuden tutkimus ei pyri ennustamaan tarkasti, mitä tapahtuu, vaan se tarkastelee erilaisia mahdollisuuksia ja skenaarioita.

Kuvaus mahdollisesta tulevaisuudesta, joka auttaa hahmottamaan erilaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Menetelmä, joka yhdistää muotoilun, tulevaisuusajattelun ja liiketoiminta-ajattelun. Sen avulla kehitetään organisaation toimintaa ja palveluita arvioimalla ympäristön muutoksia.

Yllättävä ja vaikeasti ennakoitava muutostekijä, joka voi merkittävästi vaikuttaa tulevaan kehitykseen.

Scroll to Top