Kirjoittajat: Aino Piispanen ja Pia Törnwall
Ennakointiosaaminen ja kyky muotoilla tulevaa ovat myllerryksessä olevan aikamme avaintaitoja. Suomalaisten ennakointikyvykkyyttä vahvistava Sitra julkaisi maaliskuussa 2025 tuoreimman tulevaisuusbarometrin, joka selvitti muun muassa suomalaisten 15–84-vuotiaiden tulevaisuudennäkymiä, tulevaisuuden toiveita ja kokemuksia osallistumisesta ja vaikutusmahdollisuuksista.
Barometrin tulokset maalavat harmaan kuvan suomalaisten luottamuksesta oman asuinkunnan, Suomen ja etenkin ihmiskunnan tulevaisuuteen. Kuitenkin jopa 75 % suomalaisista uskoo, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Tähän voimavaraan on organisaatioiden syytä tarttua ja hyödyntää www. tulevaisuudenosaaminen.fi sivujen eväitä paremman tulevaisuuden muotoilussa.
Tulevaisuudenosaaminen.fi sivut ovat Tulevaisuusmuotoilun ABC- hankkeessa tuotetut verkkosivut. Sivuilta löydät koulutusorganisaatioille räätälöityjä ennakoinnin ja tulevaisuusmuotoilun työkaluja ohjeistuksineen ja esimerkkeineen. Niiden avulla voi vahvistaa organisaation henkilöstön ja sidosryhmien ennakointikyvykkyyttä ja kykyä muotoilla tulevaisuutta kestäviä koulutusratkaisuja.
Tulevaisuusmuotoilun ABC- hanke on Ami-säätiön rahoittama, Laurea Ammattikorkeakoulun ja Live-säätiön yhteishanke, jossa tulevaisuusmuotoilun prosessia ja työkaluja on pilotoitu viidessä eri koulutusasteiden koulutusorganisaatiolle järjestetyssä työpajassa. Osallistujat olivat Liven ja Omnian ammatillisesta koulutuksesta, Laurean ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta, Uudenmaan liitosta, Helsingin seudun kauppakamarin ennakointikamarista ja yhteisyrityksistä. Kolmen ensimmäisen tulevaisuustyöpajan antia kuvattiin julkaisussa: Kuinka kehittää tulevaisuuslähtöistä koulutustarjontaa?
Vaihtoehtoisia tulevaisuuksia kartoittamassa
Neljännessä työpajassa luotiin neljä erilaista tulevaisuuden kehityskulkua Skenaarionelikenttä-työkalun avulla (Kuva 1). Niillä kuvattiin tulevaisuuden toimintaympäristöä työryhmien valitsemien näkökulmien mukaan. Skenaarioajureiden valinnassa hyödynnettiin työskentelyn tueksi jaettua tausta-aineistoa, joka sisälsi ennakointitietoa vuoteen 2040 asti.

Työpajatyöskentely jatkui Visioiva konseptointi-työkalua hyödyntäen (kuva 2). Konseptien visioinnin pohjana käytettiin luotuja skenaariota. Ryhmissä pohdittiin teeman kannalta keskeisiä haasteita ja tarpeita, jotka nousevat kussakin skenaarioissa esille. Tämän jälkeen ideoitiin ratkaisuja havaittuihin haasteisiin ja tarpeisiin.

Yhteistyöskentely, uusien työkalujen käyttö ja tulevaisuuden visiointi koettiin kiinnostavaksi ja uusia ajatuksia avartavaksi. Pajassa nousi konkreettisesti esiin tulevaisuusmuotoilun prosessin iteratiivisuus, eli tekemisen jatkuva eteenpäin ja välillä taas taaksepäin kulkeva luonne. Kun ryhmät visioivat erilaisia mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja ja ideoivat ratkaisuja, voitiin välillä palata aiheeseen sopivien ennakointiraporttien tarjoamaan täsmätietoon. Tästä voi tutustua lisää tulevaisuusmuotoilun prosessiin.
Avaimet tulevaisuuden koulutusratkaisuihin
Tulevaisuusmuotoilun pilottityöpajojen viidennessä työpajassa hyödynnettiin Tulevaisuuden konseptiaihio-työkalua (Kuva 3). Osallistujat muotoilivat edellisessä vaiheessa suunniteltuja konsepti-ideoita palvelukonseptiaihioiksi. Pienryhmissä pohdittiin ja ideoitiin yhdessä mitkä ovat konseptin mahdolliset kohderyhmät, hahmoteltiin ratkaisuja ja määriteltiin konseptiaihio, pohdittiin mitä ratkaisu vaatii tuottajan kannalta sekä lopuksi millä aikajänteellä ratkaisu on mahdollinen toteuttaa.

Osallistujien työskentely oli innostunutta ja tuotetut konseptiaihiot koettiin toteuttamiskelpoisiksi. Työkaluja haluttiin ottaa heti käyttöön laajemmin omassa organisaatiossa. Tulevaisuusmuotoiluprosessin iteratiivisuus nousi esiin myös viimeisessä työpajassa. Ratkaistavan aiheen ideointiin kaivattiin lisää tietoa ja inspiraatiota tarkemmasta aihetta käsittelevästä ennakointimaterialista, joten sen pariin palattiin vielä viimeisessä tulevaisuusmuotoilun vaiheessa. Työpajassa toistuvat kehityssyklit tarjoavat mahdollisuuden löytää uusia ideoita ja monipuolisia lähestymistapoja, mikä voi johtaa innovatiivisiin ratkaisuihin ja tukea päätöksentekoa. Se yhdessä ihmisten välisen vuorovaikutuksen kanssa on yhteiskehittämisen inspiroiva ja kantava voima.
On ollut mahtavaa olla mukana toteuttamassa ennakointi- ja tulevaisuusmuotoilua yhdessä organisaatioidemme henkilöstön, työelämän ja eri koulutusasteiden edustajien kanssa. Ennakointi- ja muotoiluosaamisen vahvistuminen mukana olleissa organisaatioissa edistää muutosmyönteisyyttä ja antaa uskoa tulevaisuuteen – näillä eväillä voimme luoda parempia koulutusratkaisuja työelämän tulevaisuuden tarpeisiin.
Luodaan tulevaisuutta yhdessä!
Rekola, S., Tuori, S. & Vahti, J. 2025. Tulevaisuusbarometri 2025. Luottamus tulevaisuuteen koetuksella. Sitra. Julkaisut. Tulevaisuusbarometri 2025 – Sitra