Tietolähteet

Tärkeimmät tahot ja tietolähteet, jotka tuottavat säännöllisesti päivittyvää ennakointitietoa tulevaisuuden koulutustarpeista.

Tälle sivulle on koottu tärkeimmät tahot ja tietolähteet, jotka tuottavat säännöllisesti päivittyvää ennakointitietoa tulevaisuuden koulutustarpeista.

Ennakointikamari tuottaa puolivuosittain tilannekatsauksen Uudenmaan työvoiman kysyntään, saatavuuteen ja osaamistarpeisiin liittyen. Tilannekatsaukset perustuvat tilastojen, tutkimusten, raporttien ja ennakointitietojen sekä Ennakointikamarin omien selvitysten yhdistämiseen. Tilannekatsausten lisäksi Ennakointikamari julkaisee muita selvityksiä ja ulostuloja työllisyyteen ja osaamistarpeisiin liittyen. Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon, joiden näkemykset ovat perustana foorumin tuottamalle tilannearviolle ja toimenpidesuosituksille.

Opetushallitus ennakoi tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeita koulutuksen kehittämisen tueksi. Opetushallituksen ennakoinnin päätulokset julkaistaan opetushallinnon tilastopalvelu Vipusessa. Lisäksi Opetushallitus julkaisee erilaisia osaamisen ennakointiin liittyviä raportteja. Ennakoinnissa tulevaisuudennäkymiä tarkastellaan valtakunnallisesti pitkällä ja keskipitkällä aikavälillä. Tietoa tuotetaan muun muassa koulutus- ja ammattialakohtaisesti sekä erilaisten teemojen ja ilmiöiden kautta.

Sitran trendikatsaus esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista – megatrendeistä. Megatrendit muuttuvat hitaasti, joten katsauksiakaan ei julkisteta vuosittain. Seuraava megatrendipäivitys on luvassa alkuvuonna 2026. Megatrendien kautta voi ymmärtää tässä hetkessä tapahtuvia muutoksia ja pohtia, millaista tulevaisuutta haluamme itse olla rakentamassa. Megatrendit 2023: 1) Luonnon kantokyky murenee, 2) Hyvinvoinnin haasteet kasvavat, 3) Demokratian kamppailu kovenee, 4) Kilpailu digivallasta kiihtyy, 5) Talouden perusta rakoilee.

Osaamistarvekompassi tarjoaa ajantasaista tietoa työelämässä tarvittavasta osaamisesta. Osaamistarvekompassi on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) kehittämä verkkopalvelu, jonka tavoitteena on parantaa ennakoivasti työn ja osaamisen kohtaantoa, jatkuvan oppimisen palvelujen kehittämistä sekä tiedolla johtamista. Osaamistarvekompassissa pääosassa on big datasta tekoälyavusteisesti louhittu ja jalostettu tieto työelämän osaamistarpeista. Vuosittain päivittyvä osaamisdata kattaa yli 28 000 ammattialoittain luokiteltua osaamista.

Vipunen on opetushallinnon tilastopalvelu, jonka sisällöstä vastaavat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. ​ Palvelusta löytyy tilasto- ja indikaattoritietoa eri sektoreiden koulutuksesta ja koulutuksen jälkeisestä sijoittumisesta, korkeakouluissa tehdystä tutkimuksesta sekä väestön koulutusrakenteesta ja opiskelijoiden sosioekonomisesta​ taustasta. Vipusessa julkaistavat raportit ovat osaamistarpeet, työvoiman koulutustarpeet, työvoiman kohtaanto ja tutkintoennuste. Valtakunnalliset ennakointitulokset päivitetään kahden vuoden välein.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Pk-yritysbarometri kuvaa kattavasti suomalaisten pk-yritysten käsityksiä taloudellisen toimintaympäristön muutoksista sekä yritysten liiketoimintaan ja kehitysnäkymiin vaikuttavista tekijöistä. Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta. Barometri julkistetaan sekä valtakunnallisena että alueellisina raportteina. Valtakunnallisessa raportissa tuloksia käsitellään koko pk-sektorin näkökulmasta ja myös päätoimialoittain teollisuuteen, rakentamiseen, kauppaan ja palveluihin jaoteltuna.

Osaamispulssi kertoo tuoreimman tiedon teknologiateollisuuden yritysten osaamistarpeista. Osaamispulssi on Teknologiateollisuus ry:n ylläpitämä sivusto. Osaamispulssin etusivulta löytyvät koko toimialaa koskevat tiedot osaamistarpeista. Toimialojen alasivuilta löytyvät teknologiateollisuuden päätoimialojen osaamistarpeet eriteltyinä. Osaaminen-osiossa kuvataan, millaisia osaamisia eri osaamisalueet pitävät sisällään ja kuinka tärkeäksi yritykset kyseiset osaamiset arvioivat tulevan liiketoimintansa kannalta. Osaamispulssin tietoja päivitetään puolen vuoden välein.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteuttaa TYÖ2030-ohjelmana yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä työmarkkinajärjestöjen ja muiden työelämän toimijoiden kanssa. Ohjelman operatiivisesta toteutuksesta vastaa Työterveyslaitos. Osana ohjelmaa: Työterveyslaitos koostaa työelämän tilannekuvaa varten tutkimuksia ja selvityksiä sekä kehittää toimintamalleja ja levittää hyviä käytäntöjä. Työterveyslaitos tuottaa myös TYÖ2030-ohjelman vaikutuksia arvioivaa tutkimusta työelämän tilasta suhteessa ohjelman tavoitteisiin.

Työmarkkinatorin ennakointitietoa tuottaa KEHA- Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -raportissa kuvataan eri toimialojen ammattien työmarkkinatilanteen kehitystä maakuntatasolla.  Raportti yhdistää tietoa eri ammattiryhmien työllisyydestä, työttömyydestä, työvoimasta, avoimista työpaikoista ja palkoista. Tiedot ovat koottu työ- ja elinkeinoministeriön työvälitystilastoista, Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastoista, Avoimet työpaikat -tilastosta, Palkkarakenne-tilastosta sekä Tulorekisterin Palkat ja palkkiot -tilastosta.

Työvoimabarometri tarjoaa alueellista ja valtakunnallista tietoa työvoima- ja osaamistarpeista. Sivustolta löytyy tietoa eri toimialojen työvoimatarpeista ja siitä, millaiselle osaamiselle on tarvetta lyhyellä aikavälillä. Työvoimabarometrin tuottavat yhdessä työ- ja elinkeinoministeriö, KEHA-keskus ja alueelliset ELY-keskukset. Ennakointitiedon tuottamisessa ovat mukana myös oppilaitokset ja työnantajat. Työvoimabarometrissa tarkastellaan ammattinimikkeiden lisäksi myös osaamistarpeita. Työvoimabarometrin tulokset julkaistaan kerran vuodessa lokakuussa.

Uudenmaanliitto tekee jatkuvaa ennakointia kehittämistyön tueksi sekä koulutus- ja osaamistarpeiden selvittämiseksi. Ennakointitietoja käytetään suunnittelussa ja päätöksenteossa. Uudenmaan liitto vastaa maakunnan pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutus- ja osaamistarpeiden ennakoinnin yhteensovittamisesta. Uudenmaan koulutus- ja työvoimatarpeita luotaa Ennakointikamari. Uudenmaan liitto on mukana Ennakointikamarin toiminnassa.

Tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden tutkimiseen, kestävään kehitykseen, yhteiskunnan muutoskyvykkyyteen ja teknologiakehitykseen ja sen yhteiskunnallisten vaikutusten arviointiin liittyviä asioita.​​ Tulevaisuusvaliokunnan sivuilta löytyvät valiokunnan ajankohtaiset asiat, tiedotteet, julkaisuja sekä valiokunnan käsittelyssä olevat asiat ja kokousten pöytäkirjat.

Scroll to Top