Tulevaisuuspyörän avulla ennakointitiedosta nousseita ilmiöitä voidaan tarkastella perusteellisesti, ja oivaltaa ilmiöiden vaikutuksia koulutusorganisaation toimintaan.

Hyöty
Tulevaisuuspyörä on Mindmap-tyyppinen työkalu, jonka avulla voidaan arvioida ja oivaltaa ennakointitiedosta nousseiden aiheiden (muutosilmiö, kehityskulku, päätös, tapahtuma) suoria vaikutuksia ja epäsuoria vaikutuksia. Vaikutuksia voidaan arvioida suhteessa organisaation toimintaan, eri toimialoille tai yksittäisiin palveluihin. Vaikutukset oivaltamalla tunnistetaan koulutusorganisaation kehitysmahdollisuudet ja kehitystarpeet.
Kohderyhmä
Koulutusorganisaatioiden henkilöstö ja sidosryhmät.
Osallistujamäärä ja aika
1-6 hengen pienryhmissä. Noin 1 tunti.
Lisätietoa työkalusta
Tulevaisuuspyörän on kehittänyt tulevaisuudentutkija Jerome Glenn 1970. Lisätietoja: Glenn, J. 2021. The Futures Wheel. Kirjassa: Futures Research Methodology 3.0. 2021. The Millennium project. https://www.researchgate.net/publication/349335014THEFUTURESWHEEL
Työskentely: esitiedot
Tulevaisuuspyörä on työkalu ennakointitiedon arviointiin ja sen avulla oivaltamiseen.
Ennen työkalun käyttöä tarkastellaan ennakointitietoa ja sovitaan aikajänteestä, jossa tulevaisuutta ennakoidaan.
Työskentely: valmistautuminen
- Valitaan työskentelytapa (digitaalinen alusta tai paperinen versio)
- Päätetään, valitaanko kirjuri vai kirjaavatko kaikki omat ajatuksensa.
Työskentely: täyttövaihe
- Kirjoitetaan ennakointitiedosta noussut tarkasteltava aihe, esim. muutosilmiö tulevaisuuspyörän keskelle.
- Pohditaan muutosilmiön suoria vaikutuksia ja kirjataan ne sisäkehälle. Kirjoitetaan ylös sekä todennäköisiä että epätodennäköisempiä mahdollisia vaikutuksia.
- Pohditaan muutosilmiön suorien vaikutuksien vaikutuksia, eli epäsuoria vaikutuksia. Kirjataan ne ulkokehälle. Ulkokehiä voi tehdä niin monta, kuin oheisvaikutuksia tunnistetaan. Kirjoitetaan ylös sekä todennäköisiä että epätodennäköisempiä mahdollisia vaikutuksia.
Työskentely: lopputarkastelu
Lopuksi tarkastellaan yhdessä tulevaisuuspyörää:
- Mitä kehitystarpeita ja kehitysmahdollisuuksia tunnistatte, kun ajattelette nykyisitä koulutustarjontaanne?
- Mitä uusia koulutusratkaisuja voidaan kehittää, jotta pystytään vastaamaan tulevaisuuspyörässä kuvattuihin vaikutuksiin?
Työskentelyä voi jatkaa seuraavan vaiheen työkalulla.