Visioiva konseptointi – tulevaisuuden ratkaisujen ideoinnin työkalu

Visioiva konseptointi on työkalu tulevaisuuden ratkaisujen ideoimiseksi.

Hyöty

Visioivan konseptoinnin menetelmä yhdistää tulevaisuuden tutkimuksen ja konseptoinnin. Sitä käytetään tulevaisuuden konseptien ideoinnissa ja suunnittelussa. Ideana menetelmässä on, että uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja konseptoidaan vaihtoehtoisiin tulevaisuuden skenaarioihin. Hyvin toteutettuna visioivan konseptoinnin etuina on mm., että se ottaa huomioon tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden (vaihtoehtoiset skenaariot) ja mahdollistaa konseptoinnin pitkälle tulevaisuuteen (pitkä aikajänne).

Kohderyhmä

Strategia- ja kehittämistiimit, johtajat sekä asiantuntijat, koko henkilökunta. Osallistujien moninaisuus tuo paremmin esille erilaisia näkökulmia.

Osallistujamäärä ja aika

Työskentely on kätevintä toteuttaa pienryhmissä. Sopiva ryhmäkoko on noin 3-6 henkilöä, joka on tarpeeksi pieni mahdollistamaan tehokkaan vuorovaikutuksen ja osallistumisen, mutta tarpeeksi suuri tuomaan erilaisia näkökulmia ja ideoita. Aikaa työskentelylle kannattaa varata 30-60min – riippuen kuinka syvällisesti konsepteja halutaan miettiä.

Lisätietoa työkalusta

Kokkonen, V., Kuuva, M., Leppimäki, S., Lähteinen, V., Meristö, T., Piira, S. ja Sääskilahti, M. (2005). Visioivatuotekonseptointi. Teknologiateollisuus ry:n julkaisuja 4/2005

Meristö, T. & Laitinen, J. (2021) Foresight Workbook for Practitioners.
Laurea Julkaisut 182.

Työskentely: täyttövaihe

Työskentely jatkuu edellisessä vaiheessa (skenaarionelikenttä) luotujen skenaarioiden pohjalta. Tarvittaessa voi hyödyntää myös valmiita skenaarioita, esimerkiksi Uudenmaanliiton Uusimaa 2050 –skenaarioita.

  • Pohtikaa teemanne kannalta haasteita ja tarpeita, jotka nousevat kussakin skenaarioissa esille. Kirjatkaa ne työlomakkeessa olevaan taulukkoon.
  • Ideoikaa ratkaisuja havaittuihin haasteisiin ja tarpeisiin. Muistakaa pitkä aikajänne eli ratkaisujen ei tarvitse välttämättä olla vielä nykyhetkessä esim. teknologisesti mahdollisia. Kirjatkaa ne työlomakkeessa olevaan taulukkoon.

Esimerkki täytetystä työkalusta

Esimerkkikuva täytetystä visioivan konseptoinnin työkalusta
Scroll to Top