Skenaarionelikenttä – vaihtoehtoisten tulevaisuuksien työkalu

Skenaarionelikenttä on työkalu vaihtoehtoisten tulevaisuuksien eli skenaarioiden luomiseksi

Hyöty

Työkalu auttaa luomaan erilaisia tulevaisuuden skenaarioita. Skenaarioita voi hyödyntää esimerkiksi strategisen suunnittelun ja päätöksenteon tukena, osaamistarpeiden ennakoimisessa sekä uusien ratkaisujen ja toimintamallien ideoimisessa ja kehittämisessä. Koska tulevaisuutta ei voi varmasti tietää, auttavat skenaariot luomaan yhteistä näkemystä mahdollista tulevaisuuksista ja edistävät siten varautumista niihin.

Kohderyhmä

Strategia- ja kehittämistiimit, johtajat sekä asiantuntijat, koko henkilökunta. Osallistujien moninaisuus tuo paremmin esille erilaisia näkökulmia.

Osallistujamäärä ja aika

Työskentely on kätevintä toteuttaa pienryhmissä. Sopiva ryhmäkoko on noin 3 – 6 henkilöä, joka on tarpeeksi pieni mahdollistamaan tehokkaan vuorovaikutuksen ja osallistumisen, mutta tarpeeksi suuri tuomaan erilaisia näkökulmia ja ideoita. Osallistujajoukon määrästä ja aikaresurssista riippuen yksi pienryhmä voi työstää joko vain yhtä skenaariota tai useampaa skenaariota. Aikaa työskentelylle kannattaa varata vähintään yksi tunti, mutta mieluusti enemmänkin, jotta erilaisten skenaarioiden laatimiselle jää riittävästi aikaa.

Lisätietoa työkalusta

Sitran työkalut: https://www.sitra.fi/tyokalut/
Meristö, T. & Laitinen, J. (2021) Foresight Workbook for Practitioners.
Laurea Julkaisut 182.

Työskentely: Esitiedot ja valmistautuminen

Skenaarionelikenttä on vaihtoehtoehtoisten tulevaisuuksien suunnittelutyökalu. Työskentely toteutetaan pienryhmissä. Työskentelyssä voi hyödyntää ennakoinnin tietolähteitä etenkin skenaarioajureiden kartoittamisessa, mutta myöskin mietittäessä skenaarioiden sisältöjä.

Skenaarioista kannattaa pyrkiä luomaan sellaisia, että ne poikkeavat selkeästi toisistaan. Pitkä aikajänne kannattaa pitää mielessä koko työskentelyn ajan.

Työskentely: täyttövaihe

  1. Valitkaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin liittyvä aihe/näkökulma , josta skenaariot tehdään. Aiheeksi valitaan organisaatiolle keskeinen teema, jolle halutaan pohtia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Huomioi riittävän pitkä aikajänne.
  2. Keskustelkaa ryhmässä teemaan vaikuttavista muutostekijöistä, jotka vaikuttavat valitsemanne aiheen tulevaisuuteen. Voitte hyödyntää ennakoinnin tietolähteitä.
  3. Valitkaa teemanne kannalta kaksi olennaista muutostekijää skenaarioiden muutosajureiksi ja merkitkää ne nelikentän pysty- ja vaaka-akseleille. Muutosajureiden valinta saattaa joskus vaatia pientä kokeilua. Muutosajureiksi tulisi pyrkiä valitsemaan sellaiset tulevaisuuden muutostekijät, jotka ovat tarkasteltavan teeman kannalta merkityksellisiä.
  4. Miettikää molempiin muutosajureihin liittyvät vaihtoehtoiset arvot/toteumavaihtoehdot. Kirjatkaa ne akselien päihin.
  5. Rakentakaa skenaariot nelikenttään valittujen muutosajureiden pohjalta eli kuvatkaa lyhyesti kuhunkin nelikentän osioon miltä tulevaisuus näyttää valittujen oletusten vallitessa.
  6. Miettikää ryhmässä kullekin skenaariolle joku lyhyt kuvaava nimi.
  7. Pohtikaa ryhmässä mikä skenaarioista on tavoiteltavin, kartettavin, todennäköisin, epätodennäköisin.
Esimerkkikuva täytetystä skenaarionelikentästä

Scroll to Top