Työkalu havainnollistaa ennakointitietoa tulevaisuuden ammattien, työtehtävien ja taitojen tasolle.

Hyöty
Työkalu havainnollistaa ennakointitietoa ammattien ja niissä tarvittavien taitojen ja kokemuksen tasolle. Sen avulla eläydytään tulevaisuuden osaajan rooliin ja hahmotetaan työelämässä tarvittavia yleisiä- ja ammattikohtaisia taitoja ja osaamistarpeita. Profiileja kannattaa tehdä useita, jotta saadaan esiin erilaisia mahdollisia työnkuvia. Tulevaisuuden osaamisprofiileja voi hyödyntää mm. organisaatioiden osaamisen ja tarjonnan kehittämisessä.
Kohderyhmä
Koulutusorganisaatioiden henkilöstö ja sidosryhmät.
Osallistujamäärä ja aika
Työskentelyä voi muokata osallistujamäärän mukaan. Osaamisprofiili voidaan tehdä yhtenä ryhmänä tai jakaa työskentelyä yksilö- ja pienryhmätyöhön ennen koko ryhmän yhteenvetoa. Varattava aika riippuu profiilien määrästä. Yhteen profiiliin on hyvä varata noin 1 tunti.
Lisätietoa työkalusta
Tämä työkalu on osaamisprofiili- ja persoonatyökalua yhdistävä sovellus, jonka ovat muotoilleet Pia Törnwall ja Aino Piispanen. Osaamisprofiileista on kehitetty monia erilaisia malleja, esim. Meristö & Laitinen. 2011. Osaamisen ennakointi meriteollisuudessa 2025-hanke. Meriteollisuuden osaamisen ennakointi. Merios-hankkeen osaamistarveraportti. https://www.koneteknologiakeskus.fi/files/upload_pdf/2438/Meriteollisuuden%20osaamistarpeet_RAPORTTI_FINAL.pdf
Työskentely: valmistautuminen
Tulevaisuuden osaamisprofiilit voivat pohjautua tulevaisuuspyörän avulla kartoitettu muutostekijöihin, tai muutosilmiöistä rakennettuihin skenaarioihin tai tulevaisuuskuviin.
- Valitaan työskentelytapa: digitaalinen alusta tai paperinen versio.
- Valitaan kirjuri.
Työskentely: täyttövaihe
Heittäydytään kuvittelemaan tulevaisuuden osaamista tulevaisuuden osaajapersoonan kautta. Täytetään tulevaisuuden osaamisprofiilit-työkalun kentät:
- Työnimike/ammatti ja vuosi: Keksitään mahdollinen tulevaisuuden ammatti ja vuosi, jolloin sellainen voisi mahdollisesti esiintyä.
- Persoonan motto: Eläydytään valittuun vuoteen ja ammattilaisen rooliin. Kehitetään motto, joka kuvaa persoonan tapaa ajatella ja toimia.
- Persoonakuvaus: Kuvaillaan tulevaisuuden osaajan persoonallisuutta, vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita.
- Kuva: Piirrä tai tuo digitaalinen kuva tulevaisuuden osaajasta. Pyritään löytämään joku erottuva piirre persoonalle. Tyyli on vapaa!
- Yleiset työelämätaidot: Kirjataan minkälaisia yleisiä työelämätaitoja työtehtävissä onnistuminen tuona aikana vaatii.
- Ammattialakohtaiset työelämätaidot: Kirjataan minkälaisia ammattialakohtaisia työelämätaitoja työtehtävissä onnistuminen tuona aikana vaatii.Koulutus: Kuvaillaan tulevaisuuden osaajan koulutushistoriaa. Minkälaista koulutusta (tutkinnot, pienemmät kokonaisuudet kuten kurssit ym.) persoona on hankkinut?
- Työ- ja harjoittelukokemus: Kuvataan tulevaisuuden osaajalle kertynyttä harjoittelu- ja työkokemusta.
- Työpaikat: Kirjataan minkälaisia mahdollisia työpaikkoja osaaja voisi tavoitella. Minkälaiset organisaatiot toimivat ja tarjoavat palveluitaan aikana, johon osaamisprofiili sijoittuu?
- Työnkuva ja työtehtävät: Kuvataan työnkuvaa sekä erilaisia työtehtäviä, joista tulevaisuuden osaajan työnkuva koostuu.
Työskentely: lopputarkastelu
Lopuksi tarkastellaan yhdessä tehtyjä osaamisprofiileja ja pohditaan:
Miten voimme muotoilla toimintaamme ja palvelutarjontaamme osaamisprofiilien tietoa hyödyntäen?
Työskentelyä voi jatkaa seuraavan vaiheen tulevaisuusmuotoilun työkaluilla.